Hoppa till innehåll

Esport aktier & gamingaktier

Vad är E-sport?

Innan vi börjar gå igenom olika lönsamma aktier är det värt att förklara vad E-sport faktiskt är och varför det är så omtalat nu för tiden.

Enkelt uttryckt är E-sport elektronisk sport med organiserade spelevenemang i olika ligor bestående av lag och spelare som kämpar om att kamma hem vinster. Stora priser erbjuds i dessa events, liksom prestigen att bli krönt till E-sportmästare.

E-sport är en ständigt växande bransch, både i popularitet och marknadsvärde. 2017 hade E-sport en uppskattad global omsättning på nästan 900 miljoner dollar och under 2021 värderades den globala marknaden för E-sport vara värd över hundratals miljarder dollar.

Framtiden för E-sport är inget annat än ljus. Antalet anhängare till sporten växer, delvis tack vare ökningen av populära streamers på plattformar som Twitch. Men även tack vare att allt fler människor börja delta i de konkurrenskraftiga E-sportspelen. Dessutom förändras och förbättras tekniken också och tillkomsten av VR har lett till några spännande förändringar i E-sportvärlden.

Gamesop aktie
Gamesop aktie

De bästa gamingaktierna just nu

Som investerare vill man gärna diversifiera sin investeringsportfölj med relativt säkra kort. Om du lockas av gamingaktier har vi listat de topp bästa gamingaktierna i skriven stund, baserat på dess avkastning de senaste tre åren.

 • Star Vault B – 974,19%
 • G5 Entertainment – 190,73%
 • Starbreeze B – 108,82%
 • Take-Two Interactive Software Inc – 75,47%
 • Electronic Arts Inc – 59,87%
 • Activision Blizzard Inc – 42,93%
 • Paradox Interactive – 34,18%
 • Ubisoft Entertainment SA – -38,23%

Så investerar du i E-sport och gaming

Eftersom spelbranschen är så stor som den är kan landskapet kännas något komplext för nybörjarinvesteraren. Men det behöver faktiskt inte vara så svårt som det verkar. Även de mest erfarna investerarna behöver göra noggranna efterforskningar innan de köper aktier, så givetvis är detta även fallet för dig.

Du kan börja med att surfa in på en plattform för aktie- och fondhandel, så som Avanza eller Nordnet. Här kan du se vilka bolag och aktier de listar under kategorierna för exempelvis E-sport eller gaming och hålla ett öga på dem som en del av din dagliga rutin. Det är även här du kan välja huruvida du vill köpa en enskild aktie eller investera i en fond bestående av ett flertal aktier, till exempel aktier inom E-sport och gaming.

Att följa nyheter och uppdateringar från företag och branscher kan hjälpa dig att bättre ta beslut gällande dina investeringar. Du kan lära dig mycket om dem genom att hålla ett öga på relevanta marknadsnyheter. Att lära dig om industrin och företagen samt spåra deras marknadsvärden kommer vara väldigt hjälpsamt för dig som vill generera bra avkastning.

Varför ska man investera i E-sport och gaming?

För varje dag som går blir den globala spelindustrin bara allt större. Idag är spel den absolut populäraste underhållningsformen över hela världen, och därför är väl det inte så konstigt att investerare väljer att köpa aktier inom branschen. Marknadsundersökningar har dessutom visat att intäkterna från spelindustrin kommer att vara värd ytterligare hundratals miljarder dollar om bara några år. I Sverige har vi redan haft ett rekordår för den svenska spelindustrin.

En av anledningarna till att man bör investera i E-sport och gaming är med det sagt det faktum att det är en enormt snabbt växande marknad. Dessutom ökar antalet spel konstant och nya titlar släpps varje dag. Sedan syns det även en växande trend inom de mobila spelen i takt med att allt fler människor blir smartphone-ägare.

Spektrumet av spel är enormt och utvecklas ständigt. Tack vare dess diversifierade karaktär och omfattning är det således klokt för investerare att investera i spelbranschen.

Våra bästa investeringstips

Nyfiken på att investera i E-sport och gaming efter att du har läst den har artikeln? Innan du köper en eller flera aktier rekommenderar vi att du tar del av våra bästa investeringstips.

 • Sätt dig ordentligt in i spelvärlden. Det finns otroligt många begrepp att känna till och olika inriktningar inom den komplexa sektorn som är värda att känna till innan du investerar.
 • Kom ihåg att E-sport och gaming fortfarande är relativt nya koncept. Låt därför inte aktier från spelindustrin utgöra majoriteten av din investeringsportfölj.
 • Följ trender och analyser på nätet. För att lyckas med dina investeringar måste du konstant hålla dig uppdaterad inom spelvärlden.